torsdag den 18. april 2013

Fødselsdagskager

I februar havde min kæreste mormor fødselsdag, og jeg havde selvfølgelig fået/meldt mig til opgaven med dessert-kagerne.
 
 
Den første kage med en Mette Blomsterberg kage. Jeg kan godt lide Mette Blomsterberg, og hun laver nogle opskrifter der forholdvis lette at gå til for alle.
Opskriften findes her: Det søde liv
Den består helt enkelt af nogle nøddebunde lagt sammen med nougatcreme. Kagen er efterfølgende smurt op med nougatcremen og vendt i hakkede valnødder. Jeg pyntede den med chokolade pyntet med chokolade-transfer-ark. Det vil sige, at jeg smeltede chokolade og hælte det ud på et transfer-ark. Da det var stivnet, brækkede jeg det i stykker og kom på kagen.
 
 
 
 
Den anden kage var lavet med vaniljebunde lagt sammen med en hindbærkompot og en vaniljeflødecreme. Kagen er smurt op med flødeskum, har marcipan på toppen og er pyntet helt klassisk med frugt og hjerter af rød overtrækschokolade.
 
 
Bundene var den sædvanlige opskrift.
 
Jeg kogte en vaniljecreme:
Kornene fra en vaniljestang
75g sukker
60g majsstivelse
4dl sødmælk
3,5dl piskefløde
2 æggeblommer
1 blad husblas.
 
Husblasen udblødes i koldt vand.
Vaniljekornene blandes med sukker og majsstivelse. Sukket og vanilje røres sammen med 1 dl mælk og ægge blommerne.
Den resterende mælk koges forsigtig op sammen med fløden og den "tomme" vaniljestang.
Den kogenden mælkeblanding kommes i sukker-æggeblandingen og det hele kommes tilbage i gryden. Der røres/piskes godt til cremen koger og tykner.
Den udblødte husblas kommes i den varme creme og der røres godt.
Cremen komme i en skål og dækkes med film - direkte på cremen og stilles koldt og afkøles helt.
 
Den kolde vaniljecreme blandes med pisket fløde til ønsket konsistens.
 
Jeg kogte også en hindbærkompot af en pose frosne hindbær.
400g frosne hindbær
Sukker
1 "tom" vaniljestang
1 blad husblas
 
Husblasen udblødes i koldt vand.
De frosne hindbær kommes i en gryde med ganske lidt vand og den "tomme" vaniljestand, og koges godt igennem.
Kompotten smages til med sukker.
Tilsidst tilsættes den udblødte husblas og kompotten kommes på køl.
 
Til overtræksmarcipanen blandede jeg 200g marcipan med 100g flormelis og en smule glykose. Glykosen gør overtræksmarcipanen mer elastisk.
 
Jeg lagde kagen sammen - først en bund, så noget hindbærkompot, så flødecreme, så bund, hindbær og flødecreme og tilsidst bund.
 
Desværre fik jeg ikke taget et billede af et stykke kage, så man kunne se den indvendig, men den var rigtig fin og smagte rigtig dejligt. Der var selvfølgelig mere end rigeligt kage, jeg havde lidt svært ved at begrænse mig, men kagerne vakte lykke hos fødselaren.
 
 
Jeg vil også gerne lige vise et par billeder af en kage jeg lavede i december, da en dansekollega blev 50 og havde inviteret til fest.
  
Kagerne havde samme opbygning, som kagen jeg lavede til min kollegas søns dåbskage. Jeg havde fuldstændig frie hænder, men der måtte ikke stå noget, som "Lise 50 år" eller noget i den stil. Pudemønsteret med sølvkuglerne på siden, var noget jeg længe gerne villle have afprøvet, og så så det elegant ud. Roserne kan jeg vist godt øve mig lidt mere på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar