mandag den 2. april 2012

Danmarksmester

Advarsel dette er et meget langt indlæg med meget tekst :-)


Det er helt vildt, som tiden går.
I dag er det 2 uger siden, at jeg blev danmarksmester ved DM for Caterelever i Messecenter Herning under Foodexpo 2012.
Det var stort - mega stort.
Forud lå mange timers arbejde. Vi havde den første træningsdag lørdag den 14. januar.
På det tidspunkt var jeg "kun" reserve, men begivenheder senere i forløbet gjorde, at jeg blev skiftet ind på holdet. Holdet lyder stort, når vi nu kun er to og så vores lærer. Min makker var Rabia Øzbek, som til daglig er elev på Learnmark i Horsens, og vores lærer er Tonny Meyer fra Silkeborg Tekniske Skole, hvor vi begge hører til skolemæssig.
De første træningsgange blev brugt på at afprøve ideer i forhold til en menu, som vi kunne lave næsten uanset, hvilke råvarer vores råvarekurv måtte indeholde. Hertil fik vi hjælp af Rabias chef, som er erfaren udi konkurrencer.
Efterfølgende arbejdede vi på at få arbejdsgangene til at passe. I slutningen af februar blev jeg så skiftet ind, og herefter arbejde jeg meget intenst på at få en passende føling med flere forskellige slags fisk, så jeg næsten uanset, hvad fisk vi måtte få, havde en ide om, hvordan og hvor længe fisken skulle pocheres.
Der blev brugt rigtig mange timer på træning. Der blev trænet på tid, snakket om anretning, opdækning af buffet, hvilke tallerkner og fade og og og... Mange var involveret i processen med smagninger og gode råd og ideer. Min kæreste endte også med at blive en del af det, i det han stod for det håndværksmæssige omkring vores fade.
Det var til tider hårdt, men på den anden side var det en meget spændende arbejdsproces. Heldigvis var jeg på mit første skoleophold i tidsrummet, hvilket gjorde træningen meget nemmere. Det var muligt for mig at springe fra noget af den praktiske undervisning og i stedet koncentrerer mig om forberedelserne.
Tonny sørgede for, at vi ikke manglede noget - råvarer, udstyr, frokost, kaffe og sodavand.
Samtidig med os trænede også de, der stillede op til årets kok, årets tjener, DM for kokkeelever og DM for tjenerelver. Der var en helt særlig stemning, lidt som om vi havde et fælles mål. Jeg havde også fornøjelsen af at træne samtidig med Karen og Emma, som stillede op i DM i chokolade for kokkeelver. De havde mere end 7 slags chokolade at gøre godt med, og der blev smagt på dem alle:-) Tak for hyggen, piger!

Under vores træning var vi meget enige om, at vi ville tage guldet med hjem fra mesterskabet, men uden jeg dog helt turde tro og håbe på det - hvad var chancen?

Billeder fra vores generalprøve

Dagen før konkurrencen tog jeg til Herning på Messe sammen med mine kollegaer både for at se messen, hvad, jeg vidste, jeg ikke ville få tid til om mandagen, men også for at se køkkenerne, som vi skulle være i. Der blev jeg for første gang sådan rigtig nervøs, selv om jeg indimellem havde haft tanker om, hvad jeg havde rodet mig ud i.

Søndag eftermiddag skulle vi mødes i Silkeborg og pakke vores udstyr sammen. Herefter kørte vi til Grindsted, hvor vi blev indlogeret på Hotel Lyngheden sammen med vores konkurrenter. Det var med nerver på, at vi søndag aften kl. 18 fik vores råvarekurv udleveret på skrift. Vi havde svært ved at få armene ned, da vi så, at kurven indeholdet hovedemnerne; laks, jomfruhummer og svinemørbrad. Vi kunne altså med meget få justeringer bibeholde vores menu, som vi havde øvet os på.

Forretten:
Pocheret laks og souffle af laks og jomfruhummer på bund af sauteret spinat og forårsløg.
Selleri-is på brødcrumble, karamelliseret jomfruhummer, hummerbisque og rodfrugtchips.

Vi havde også en lille appetizer på menuen, den kom til at bestå af:
Bøf af svinemørbrad på brødcrouton med æggedressing, blancherede rodfrugter og urtesalat. (Røget under cognacglas)

Hovedretten:
Roulade af svinemørbrad med fars og krydderurter
Bulgur med selleripuré og urter
Krustader med tomatchutney
Smørdampet porre med persillestøv
Blancherede gulerødder
Hvidvinssauce og rødvinsglace


Kl. 19.30 gik vi derfor med sindsro til fælles middag med vores konkurrenter. Efter middagen passede vi vores arbejdsgange og menutekst til og gik kl. 22.30 i seng ved godt mod og med udsigt til en god nats søvn.

Næste morgen, mandag kl. 6.30 mødtes vi til morgenmad, inden vi kl. 7 sætte næsen mod Herning. Nu var nerverne for alvor ved at indfinde sig.
Ankommet til Herning fik kl. 9 ved lodtrækning anvist vores køkken. Vi skulle pudsigt nok dele køkken med kokkedrengene fra Silkeborg. Dog havde vi på intet tidspunkt tid til at hyggesludre:-)

Kl. 9.30 gik det så løs. Vi havde tre timer til at få lavet vores menu. Vi havde ved træningen fastsat rækkefølgen på arbejdsgangene, men da første vi kom i gang, var der selvfølgelig ting, som ikke gik helt efter planen. Rødvinsglacen bændte og måtte droppes, og jeg skar mig godt og grundigt på mandolinjernet. Alt var jo så anderledes end hjemme i skolens køkken. Gulvet var glat, og pladsen træng. Tingene stod ikke, hvor de plejede osv.
Under hele konkurrencen blev vi betragtet af dommere og publikum. Speakeren Nicolai Tram var også ovre forbi med en kameramand, men det lukkede man stort set komplet ude. Ens verden var de 6-8 m2 som var køkkenet.

Jeg var virkeligt presset. Da jeg var ude og dække buffeten, var jeg sikker på, at alt var tabt. Jeg var sikker på, at vi ikke ville være i stand til at leverer noget som helst og da slet ikke til tiden. Jeg var helt grædefærdig og klar til at kaste håndklædet i ringen.

Men det lykkedes, på klokkeslag stod vores menu på buffeten. Dog manglede min hummerbisque. Jeg ved ikke, om det var de meget bløde skaller på jomfruhummerne eller hvad, men den endte i hvert fald med at være ubrugelig, og 45-30 min før aflevering røg den i vasken, på det tidspunkt var det ikke længere muligt at fjerne den fra menukortene, modsat Rabias rødvinsglace, som var mislykkedes, inden jeg skrev kortene.

Vi havde 10 min til at forklare vores menu og vores tanker omkring denne for dommerne. Jeg var på forhånd blevet valgt til denne opgave. Jeg glemte vist et par småting, men efterfølgeden havde jeg en god fornemmelse af min præsentation. Værre var det med maden. 


Efter aflevering stod den på oprydning i køkkenet. Opvasken af vores mange gryder og ting og sager foregik ved manuel opvask med en meget lille vandvarmer og en køkkenvask i halv størrelse. Det tog lang tid, men vi blev færdige og kunne komme ud og hilse på familie, venner og kollegaer, som stod linjet op i folkemængden.

Vi måtte vente på afgørelsen til kl. 17, og her var der også nerver på. Spænding til det sidste.
Min makker var vist mere overbevist om sejr, end jeg var. Jeg var meget overvældet, da vores navne blev nævnt i forbindelse med 1. pladsen. Aldrig har jeg prøvet noget lignende, og der blev fældet et par tåre eller tre.
Det var helt vildt at stå der med blomster, medalje, pokal, diplom og gaver i guldregn. Et kæmpe øjeblik, som vil stå i min hukommelse meget, meget længe.
Vildt var det også, at tjenerdrengene fra Silkeborg også vandt guld - Silkborg Tekniske skole stillede op i tre kategorier og vandt de to.

Mig, Tonny og Rabia


Opmærksomheden efterfølgende har været stor.
Aldrig har jeg fået så mange blomster - fra min kæreste, min mor og søster, min lillebror, vinderblomsterne, blomster fra min kollegaer, fra firmaets hovedkontor og fra fastre og onkler.


Min arbejdsgiver, Compass Group/Eurest udsendte en pressemeddelse, og jeg har været i to af de lokale aviser.
Min chef gav mig en fridag om tirsdagen, og da jeg mødte onsdag, blev jeg mødt af et stort banner med teksten "Tillykke Britt" og flag. Inde i kantinen var der et stort billede af mig med medalje om halsen og teksten "Vi er nu indehaver af Danmarks bedste elev". Til frokost måtte jeg ud foran i kantinen og møde vores kunder og tage i mod rigtige mange lykønskninger.

Det har været en stor oplevelse, som bliver svær at toppe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar