mandag den 2. januar 2012

Godt Nytår!!


Ingen nytårsaften uden kransekage.
Jeg elsker kransekage, og efter jeg på grundforløbet til konditor (jeg fandt aldrig en læreplads og valgte at skifte kurs til cater) lærte at lave den rigtig, kunne jeg ikke finde på ikke at lave den selv. Jeg synes, at det er hyggeligt selv at lave den, så hyggeligt at jeg i år valgte at lave to mindre til vores ældre naboer.


Opskriften jeg bruger, er den jeg fik på teknisk skole, og den hedder:
100g Kranse XX eller 50% kranse XX og 50% bitter 00, hvis man ønsker en lidt kraftigere mandelsmag.
50 g sukker (50% af Kranse XX massen)
Æggehvide til man har den ønskede konsistens 

Til mine kransekager regnede jeg mig frem til, at det nok ville passe med:
400g Kranse XX
400g Bitter 00
400g sukker

Sukkeret samles med æggehvide til en "snebold", så kan man justere senere. Kranse XX æltes i sukker/æggehvideblandingen, til massen er ensartet.
Det er godt at lave kransekagemassen dagen i forvejen, så den kan sætte sig, og sukkeret smelte lidt. Dagen efter kan man justere mængden af æggehvide, hvis massen er for stiv.

Når ringene skal formes, er der nok lige så mange måder at gøre det på, som der er bagere og konditorere. Vi lærte at veje de enkelte ringe af, og så rulle klumperne ud i den angivne længde, og det er den måde, jeg har vænnet mig til at gøre det på. Når massen er rullet til en pølse, trykkes pølsen flad med håndroden, så pølsen bliver til en trekant. Ringen formes, sættes på bagepapir og rettes lidt til.
Hele tiden holdes kransekagemassen under plastik, så det ikke tørre ud.
Kransekagen bages ved 200grader til den bliver gylden.
Jeg ville ønske at mine ringe blev helt perfekte runde og perfekt trekantede, men så skal jeg nok bage kransekage mere end en gang om året:-)Efterfølgende, når ringene er helt kolde, sprøjtes det velkendte mønster på med sprøjte-/æggehvideglasur - kært barn har mange navne - og toppen samles.

Af min portion blev der to små kransekagetoppe med hver seks ringe og en lille top, en stor top med 9 ringe og 2 pæne kransekagestykker. Vi var fem voksne nytårsaften, og der var to ringe tilbage, så det kunne jo dårligt have passet bedre.
Jeg var også ganske godt tilfreds med resultatet, selv om den ene lille top blev lidt skæv. Det blev skjult med lidt pynt, og naboerne lagde ikke mærke til noget:-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar