søndag den 11. december 2011

Julebagning

I denne uge kom der gang i julebagningen i det lille hjem.

Tirsdag blev vaniljekransene til efter opskrift fra Den gamle By. De er et hit hos de fleste. Jeg er selv helt vild med smagen af mandler og vanilje og også de små mandelstykker fra de hjemmeblendede mandler.
Lørdag aften lavede jeg dej til brunkager. I år valgte jeg at prøve Mette Blomsterbergs opskrift, som kan findes her på DR's hjemmeside.

Brunkagerne indeholder kanel, stødt nellike, stødt ingefær og stødt allehånde. Hele pistacienødder, mandler og hakket appelsin. Jeg brugte hakket pomerans.Dejen kom på køl, og i dag tog jeg den ud, skar den i tynde skiver og bagte dem. De smagte rigtig dejligt.

 
Jeg lavede også en omgang pebernødder. Opskriften har jeg fået fra en veninde, men den stammer fra en af de første bøger, som Sif Orellana har udgivet, men jeg er ikke helt klar over hvilken.
Pebernødderne indeholder mel, sukker, kanel, hjortetaksalat, hvid peber, stødt nellike, stødt ingefær, æg og fløde.
Jeg havde kun hel hvid peber, men kornene kom en tur i krydderikværnen, der hører med til min elskede Bamix Stavblender og en, to, tre havde jeg stødt hvid peber. Fantastisk. Tak Bamix.
  

Det blev også til en omgang grovboller, fordi jeg lige havde lyst.
De blev bagt efter denne opskrift:
50g gær
4 dl mælk
100g fuldkornsmel
500g hvedemel
1 tsk. salt
1 tsk. honning
½ dl olie

Det hele blev æltet sammen og fik lov til at hæve. Herefter blev bollerne formet og fik endnu en gang lov til at hæve til dobbelt størrelse, hvorefter de blev penslet med æggestrygelse og drysset med havregryn. Til sidst kom de i en 200 grader varm ovn og blev bagt i ca. 15 min.

Her ses bollerne i baggrunden med brunkagerne i forgrunden og bagerst min svigermors 40 års gamle Kenwood rørermaskine, som jeg overtog fornylig, og som jeg er super glad for allerede.

Da de sidste plader småkager var på vej i ovnen, kom vores søde genboer gående udenfor, og de fik en spontan invitation til kaffe og friskbagte boller og småkager med på vejen. De takkede ja, og vi havde en hyggelig kaffeslabberas. Både boller og småkager vakte begejstring.

Nu mangler jeg så klejnerne og konfekten, og jeg er nok også snart nød til at bage flere vaniljekranse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar